Orsaker till gaser

Gaser är den luft du sväljer och mat som bryts ner. Men det kan finnas orsaker som gör att du har mer gaser än andra.


Gaser av luft du sväljer

Gaser och uppblåstGaser i magen och tarmen är bland annat den luft som vi sväljer.

Att vi sväljer luft beror på att luften följer med när vi äter och sväljer, men även när vi dricker och bara sväljer saliv.

Gaser av mat du äter

Gaser i magen är dock inte bara luft som vi har svalt utan det bildas gaser i tarmen när bakterier bryts ner. Viss mat är mer gasbildande än annan.

Exempel på sådana livsmedel är för mycket frukt och grönt, bönor, kål, lök och ärtor.

Förstoppning låter inte gaserna komma ut

Att du får besvär med gaser i magen kan bero på att du är förstoppad vilket då leder till att gaserna inte kan komma ut eller ta sig fram genom tarmarna.

Har du för mycket gaser i magen kan det leda till att du får magknip, att det bullrar i magen eller att du känner dig spänd eller uppblåst.

Födoämnesallergi kan ge gaser

Gaser kan också orsakas av födoämnesallergi. Exempelvis intolerans mot mjölkprotein (drabbar främst små barn), glutenintolerans och laktosintolerans.

Känslig tarm eller tarmsjukdom?

Lider du av gaser och uppsvälld mage kan du lida av IBS. Andra orsaker till gaser och svullen mage kan vara Crohns sjukdom, vilket är en inflammatorisk tarmsjukdom.

Gaser i magen – gravid

Om du är gravid är det inte ovanligt att du blir väldigt gasig i magen. Det beror på att tarmarna gör sig redo för ett växande foster som kommer att ta mycket plats i magen.

Men det beror även på att tarmarna generellt arbetar mycket långsammare under graviditeten.